Image
Top
Navigation

OM GURU

Det började med en känsla för material och teknik…

…och kanske några nedärvda gener från farbror Gustaf som var smed i Småland, samt några kurser i konsten att smida – sedan har det bara fortsatt…

Tillsammans tar vi fram förslag på olika smidesprodukter. Vi diskuterar och kritiserar för att hitta rätt känsla i varje ting. Från en skiss tar en modell form – stämmer den med tanken? Kanske några förändringar, sedan är det dags för en ny vända till smedjan där ässjan, städet och släggan väntar.

I vårt arbete söker vi använda den gamla, traditionella, smidestekniken för att göra sköna ting i enkla moderna former. Vi kombinerar även järnsmide med andra material som tovad ull, trä och andra metaller. Vi har ambitionen att göra alla våra ljusstakar så säkra som möjligt.

Järn är skönt!

Järn kan upplevas hårt kallt, rostigt och fult eller varmt, mjukt och formbart. I vårt arbete med järn försöker vi finna former där järnets karaktär kommer fram och spår av processen finns kvar. Slagen med släggan och mönstret som järnet fått i ässjans hetta syns. För att inte gömma livet i järnet polerar jag ofta föremålet och ytbehandlar med vax vilket ger ett visst rostskydd. Andra föremål bränner jag med linolja eller trätjära vilket ger föremålet ett rostskyddd och den karaktäristiska svarta smidesfärgen. Föremål som kommer i kontakt med frukt lackar jag för att de skall klara fruktsyran.

Så sköter du din smidesprodukt

Om ett polerat föremål får en rostfläck, putsar du först bort fläcken med stålborste/stålull, sedan stryker du på Sonax-bilvax och polerar. Du kan också värma föremålet till ~ 70 grader med en hårtork, varmluftspistol eller på en tidning i ugnen. Smält stearin eller bivax mot föremålet – torka av och efterpolera.
Stearin på ljusstaken tar du lättast bort genom att lägga den på en tidning i ugnen ~ 70 grader, torka av och efterpolera. Använd aldrig vatten!